Σελίδες

Tuesday 21 March 2017

Απεβίωσε ο συμπατριώτης μας Δημητράκης Γρίβας



Ανάρτηση στο facebook από την Ntina Nikolouzou Griva
20 Μαρτίου 2017

Ευχαριστουμε ολους για την αγαπη σας και ιδιαιτερως την φιλη μου Βιβη για το υπεροχο και συγκινητικο κειμενο
Πριν σαράντα μέρες αποχαιρετήσαμε τον αγαπημένο μας Δημητράκη Γρίβα, έναν έφηβο ενενήντα τεσσάρων ετών. Μας θύμιζε την ηλικία του το περασμένο καλοκαίρι, όταν του λέγαμε –χωρίς καθόλου να υπερβάλλουμε- πόσο καλά φαινόταν. Πρόσθετε γελώντας: γι’ αυτό ο ληξίαρχος φρόντισε η ταυτότητά μου να γράφει «Δημητράκης», για να επιβεβαιώνονται έως τώρα αυτές οι κολακείες!
Ο Δημητράκης ο Γρίβας γεννήθηκε στις Καρυές Λακωνίας όπου έζησε την παιδική του ηλικία και την πρώτη του νεότητα. Απόφοιτος του «κολλεγίου» της Μακρονήσου και «παραθεριστής» των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στη συνέχεια, δεν θέλησε ποτέ –παρά τις πιέσεις των φίλων του- να εξαργυρώσει τις αγωνιστικές του περγαμηνές.
Ευτύχησε να αποκτήσει άξια σύντροφο που αγάπησε τον γενέθλιο τόπο του περισσότερο κι από αυτόν τον ίδιο. Έτσι είχαμε τη χαρά να τους βλέπουμε, τον Δημητράκη και τη Μαρίκα στο χωριό του τα καλοκαίρια.
Στήριγμα στις λύπες των συμπατριωτών του και σύντροφος στις χαρές τους, ομόρφαινε τα γλέντια με τη λεβέντικη κορμοστασιά του, πάντα ευγενικός και χαμογελαστός. 
Ο Δημητράκης δούλεψε σκληρά, μεγάλωσε παιδιά κι εγγόνια, γνώρισε δισέγγονα, κι έφυγε διακριτικά, το ίδιο διακριτικά όπως έζησε: με προσφορά και αξιοπρέπεια.
Αναπαύεται τώρα, κάτω από τα κυπαρίσσια της δεύτερης πατρίδας του, της Καισαριανής, πλάι στον αγαπημένο του γιο του που ο πρόωρος χαμός τόσο τον είχε πικράνει.
Αν κι ο Δημητράκης υπήρξε από κείνους που με προσωπικό κόστος υπηρέτησαν τη χώρα τους το όνομά του δεν θα δεσμεύσει ξεχωριστές σελίδες στα βιβλία της Ιστορίας · νομίζω, άλλωστε, ότι ούτε ο ίδιος θα το επιθυμούσε. Δεσμεύει όμως πολύτιμο χώρο στη μνήμη όσων των γνώρισαν , όσων πλούτισαν από τον φιλοσοφημένο του λόγο, από το λεπτό του χιούμορ, από το μάθημα ζωής που έδινε με την αθόρυβη προβολή αρχών των οποίων η επίπονη τήρηση είναι διαχρονικά προνόμιο των λίγων.

No comments:

Post a Comment

;